Oavsett hur långt ni har kommit i planeringen av ert bröllop kan det vara bra att räkna på vad det kan kosta. Speciellt viktigt kan det vara om ni inte har bestämt er för ett giftermål ännu, utan undrar om ni har råd att gifta er.

Så vad kostar ett bröllop? Det är helt och hållet upp till bröllopsparets prioriteringar. Eftersom bröllopsdagen oftast är en av de största dagarna i livet behövs ofta både mycket planering och en större summa pengar.

Vad kan ett bröllop egentligen kosta?

I snitt brukar de flesta lägga runt 50 000-100 000 kronor på sitt bröllop i de fall man väljer att planera och ordna med allting själv, utan en bröllopskoordinator.

Det kan dock vara värt att investera i en koordinator som utifrån er budget kan planera allting in i minsta detalj utan att glömma en viktig del, som ni inte själva tänkt på. För att inte tala om all tid ni sparar in på att både planera och arrangera.

Här har vi tagit fram exempel på vad som skulle kunna ingå i ett bröllopsarrangemang och vad de olika delarna kan kosta.

Tänk på att priset endast är en fingervisning då de flesta av dessa områden kan finnas i varierande prisklasser. Här kan du enkelt plocka de delar som du har tänkt ska ingå i ditt bröllop och beroende på antal gäster se vad det skulle kunna kosta.

Borgerlig vigselförrättareEv. milersättning
Präst0 kr
Vigselringar10 000 kr
Bröllopsbubblor, konfetti, ris300 kr
Bröllopsklänning8 000 kr
Smycken till bruden500 kr
Hårsmycke eller brudslöja1 000 kr
Underkläder till bruden700 kr
Skor till bruden1 000 kr
Kostym/frack till brudgum4 500 kr
Skor till brudgum1 000 kr
Klänning till brudtärna2 500 kr
Kostym till bestman3 000 kr
Brudbukett2 000 kr
Bukett till brudtärna400 kr
Utsmyckning med blommor3 000 kr
Makeup inkl. provsminkning och konsultation1 750 kr
Håruppsättning hos frisör2 000 kr
Manikyr och pedikyr1000 kr
Catering, trerätters exkl. dryck450 kr/person
Trerätters på festvåning inkl. dryck till maten1 750 kr/person
Bröllopstårta60 kr/bit
Solist2 000 kr
DJ6 000 kr
Trubadur8 000 kr
Alkohol och övrig dryck200 kr/person
Bröllopsfotograf10 000 kr
Videofotograf14 000 kr
Inbjudningskort50 kr/st
Tackkort50 kr/st
Bröllopsprogram, häfte120 kr/st
Vigselprogram30 kr/st
Bordsplaceringskort20 kr/st
Transport till och från vigselplats2 500 kr
Små gåvor till gästerna40 kr/st
Morgongåva4 500 kr
Hotellnatt2 000 kr
Bröllopssvit3 500 kr

Smarta spartips för att sänka bröllopskostnader

När du sätter dig och börjar planera ditt bröllop, ser du ganska snabbt att kostnaderna lätt drar i väg. Festlokal, ringar, klänning, blommor – allt finns i olika prisklasser. Genom att tidigt sätta dina prioriteringar och ge tid åt planeringen kan det gå att hålla nere kostnaderna.

Här ger vi några smarta tips på hur ni kan sänka era bröllopskostnader men ändå få en fantastisk fest.

  • Använd era kontakter – Tänk igenom vilka personer som finns i er bekantskapskrets som kan vilja hjälpa till för en lite lägre kostnad. Kanske någon är duktig på att göra bröllopstårta eller vill vara er solist i kyrkan.
  • Bjud på buffé – Det blir ofta lite dyrare att anordna en trerätters middag med bordsservering än att bjuda på en middagsbuffé. Festen kan också bli mindre stel eftersom en buffé bjuder in till mingel och därmed mer prat.
  • Fynda bröllopsklänning – Det finns flera onlinebutiker som Bubbleroom, Bonprix eller Asos som har riktigt snygga bröllopsklänningar från 500 kr och uppåt. Passa på att fynda!

Frågor och svar

Hur mycket kostar ett vanligt bröllop?

Kostnaden beror på hur många gäster ni ska bjuda, var bröllopet och bröllopsfesten ska hållas, val av ringar, kläder, blommor, mat och mycket mer. Vi går igenom allt i vår guide. De flesta brudpar lägger mellan 50 000-100 000 kronor om de planerar och ordnar allt själv utan bröllopskoordinator.

Vem ska betala för bröllopet?

I Sverige är det vanligt att brudparet själva betalar för bröllopet. Men det är också fortfarande ganska vanligt att både brudens och brudgummens föräldrar hjälper till med ett bidrag till festligheterna.

Hur mycket kostar det att gifta sig borgerligt?

En bröllopsceremoni i Stadshuset brukar kosta cirka 1 000 kr, men i många kommuner är det helt gratis. Väljer ni att viga er på en annan plats än i just Stadshuset brukar vigselförrättaren begära ersättning för resekostnader. Du kan läsa mer i våran guide för att gifta sig borgerligt här.

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Logga in

Registrera dig!

Det är helt kostnadsfritt att registrera ett konto.

Nollställ lösenord

Var vänlig fyll i ditt användarnamn eller din E-Post, så kommer du att få en länk via E-Post där du kan nollställa ditt lösenord.