Gifta sig utomlands

Är drömmen att gifta sig på en romantisk tropisk strand i Karibien, på en vacker vingård i Italien eller kanske i Las Vegas i USA? Det finns många både fina och överraskande platser att gifta sig på runt om i världen.

Vad krävs då för att gifta sig utomlands? Blir giftermålet giltigt i Sverige? Vi ska här i vår guide reda ut allt du behöver veta.

Att gifta sig utomlands enligt svenska lagar

När ni gifter er utomlands vill ni så klart att giftermålet blir giltigt i Sverige. Det finns flera alternativ men lättast är att gifta sig hos Svenska kyrkan i utlandet alternativt på de svenska ambassaderna. Svenska kyrkan har vigselrätt på mer än 45 orter i världen. På deras hemsida finns mer information om alla vigselorter utomlands.

Vill man gifta sig enligt Sveriges lagar krävs först en hindersprövning genom Skatteverket. Ni får då ett hindersprövningsintyg för att kunna gifta er.

Kyrklig välsignelse där Svenska kyrkan inte har vigselrätt

De finns flera länder där Svenska kyrkan inte har någon vigselrätt. I stället kan de erbjuda en kyrklig välsignelse som inte är juridiskt bindande. Den kompletterar en borgerlig vigsel och liknar i det stora hela den vanliga vigselceremonin. Innan den kyrkliga välsignelsen kan äga rum måste ni först vara gifta.

Svenska ambassader med vigselrätt

Det finns flera svenska ambassader med vigselrätt och det är oftast i länder där Svenska kyrkan saknar representation. Mellan de olika ambassaderna kan det skilja sig kring reglerna för vem som får gifta sig. I en del länder vigs endast svenska medborgare om en av parterna är bosatt i det aktuella landet.

Specifika lokala regler kan gälla

Kontrollera alltid vad som gäller för giftermål i det land där ni planerar att gifta er. Det kan finnas specifika lokala regler som måste uppfyllas.

Om ni exempelvis vill gifta er på Bali har de lokala regler som säger att ni båda måste vara av samma religion. Där räknas inte agnosticism och ateism som religioner. Om inte båda har samma religion krävs det att en av er konverterar och då behövs ett intyg på att personen har konverterat.

Så kontrollera alltid vilka lokala lagar som gäller samt vilka handlingar som krävs.

Giftermål utomlands utan hindersprövning

Det går också att gifta sig utomlands utan en hindersprövning. I exempelvis New York sker vigseln i Svenska kyrkan enligt amerikansk lag. Då behöver ni ingen hindersprövning från Skatteverket.

Ni ansöker i stället om en marriage license. Licensen måste ni begära ut på plats hos stadens city clerk och vigseln måste ske inom ett dygn efter att licensen har utfärdats.

Om någon av er har varit gift tidigare måste den personen också visa att skilsmässan är avklarad genom att först begära ut ett personbevis från Skatteverket i Sverige.

Så blir äktenskap utomlands giltigt i Sverige

Om er vigsel utomlands är utfört enligt det aktuella landets lag är det också giltigt i Sverige om landets lokala myndigheter har auktoriserat vigselförrättaren.

För att äktenskapet ska bli giltigt i Sverige behöver ni själva anmäla vigseln till Skatteverket. Ni skickar också in en kopia av vigselbeviset till myndigheten.

Frågor och svar

Vad krävs för att gifta sig utomlands?

Börja med att kontakta ambassaden i det land ni planerar att gifta er i. De har all information som krävs om att gifta sig i det aktuella landet. Generellt behövs ett personbevis som visar att ni inte redan är gifta. Ibland kan också specifika lokala lagar gälla, exempelvis religionstillhörighet med mera.

Blir bröllopet utomlands giltigt i Sverige?

Enklast för att få ett giltigt giftermål är att gifta sig utomlands genom Svenska kyrkan som finns på flera orter i världen eller genom den svenska ambassaden. Om ni gifter er enligt utländska lagar behöver en kopia av ert vigselbevis skickas till Skatteverket.

Vad är en kyrklig välsignelse i samband med bröllop utomlands?

Det liknar en vanlig bröllopsceremoni där man får Guds välsignelse över äktenskapet som ett komplement till en borgerlig vigsel. Det är inte juridiskt bindande och man måste först ha gift sig.

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Logga in

Registrera dig!

Det är helt kostnadsfritt att registrera ett konto.

Nollställ lösenord

Var vänlig fyll i ditt användarnamn eller din E-Post, så kommer du att få en länk via E-Post där du kan nollställa ditt lösenord.