Guide för att gifta sig borgerligt

Guide för att gifta sig borgerligt

Författare: Martin Nov 25, 2023

Funderar ni på att gifta er borgerligt? Oavsett anledningen till en borgerlig vigsel, beroende på livsåskådningar, olika kulturer eller bara för att ni vill ha ett enkelt bröllop, finns det alltid frågor man vill ha svar på kring att gifta sig borgerligt.

Många tänker också att man traditionsenligt gifter sig i Stadshuset vid en borgerlig bröllopsceremoni. Men det finns så många andra platser inomhus eller ute i naturen som kan sätta hela stilen på bröllopet. Ert bröllop kan bli precis så som ni vill ha det, utan att begränsa festligheterna.

Vad innebär en borgerlig vigsel?

Om ni väljer att gifta er borgerligt utförs själva vigseln av stadens borgerliga vigselförrättare. Ert äktenskap får samma rättsliga status som om ni hade gift er kyrkligt.

Det går att välja om vigseln ska utföras i Stadshuset eller på en annan plats i överenskommelse med er vigselförrättare.

En vigsel i Stadshuset kostar oftast ingenting men en del kommuner kan ta ut en avgift på 800 – 1 000 kronor. Vill ni genomföra ert giftermål på annan plats kan ni också behöva betala för vigselförrättarens resekostnader.

Skillnaden mellan ett borgerligt och kyrkligt bröllop

Enligt lagen är det precis samma rättigheter att gifta sig borgerligt som kyrkligt. Skillnaden är att ett kyrkligt bröllop utförs i kyrkan och består av en gudstjänst.

För att få lov att gifta sig kyrkligt behöver en av parterna vara medlem i Svenska kyrkan.

Att gifta sig i Stadshuset

En del kan tycka att det låter tråkigt att gifta sig i ett stadshus. Så behöver det inte alls vara utan det blir vad man gör det till. Det finns ofta särskilt inredda vigselrum och många vigselförrättare erbjuder allt från en snabb ceremoni till lite längre versioner där ni kan läsa upp era egna bröllopslöften.

En privat ceremoni i Stadshuset med två vittnen eller de närmaste vännerna kan bli riktigt vackert. Sedan är det ofta allt det andra runt omkring som bär upp hela bröllopsupplevelsen. Efter ceremonin kanske ni vill gå ut och äta på en restaurang under enkla former, eller bjuda in släkt och vänner på en mindre eller större bröllopsfest.

Er egen drömplats för bröllopsceremonin

Förutom Stadshuset och andra kommunala vigselrum går det naturligtvis att ha en borgerlig vigsel på fler ställen. Ni kanske har er alldeles egna drömplats för bröllopsceremonin? Beroende på om man vill genomföra ceremonin på en vacker plats, en plats förknippade med mycket minnen eller en mer kul och kanske överraskande plats finns det enormt mycket att välja på.

Det kan vara alltifrån att vara ute i naturen eller på en gammal familjegård till herrgård och slott. En del vill gifta sig hemma, kanske hos sina föräldrar och andra i ett Vip-rum på flygplatsen, uppe på ett högt berg eller kanske i en luftballong. Möjligheterna är oändliga.

De flesta vigselförrättare kommer gärna ut till den plats ni själva önskar. Det finns inga begränsningar när det kommer till borgerliga bröllop.

Hindersprövning

Oavsett om ni väljer en borgerlig eller kyrklig ceremoni måste ni genomgå en hindersprövning för att få gifta er enligt svensk lag. Blir hindersprövningen godkänd får ni ett intyg om det samt därefter ett vigselintyg från Skatteverket och båda intygen gäller i fyra månader.

Ni måste uppfylla följande kriterier för att få gifta er med varandra:

  • Ni måste båda vara över 18 år.
  • Ni får inte vara för nära släkt med varandra.
  • Ingen av er får redan vara gift eller ha en registrerad partner.

Frågor och svar

Vad behöver man göra för att gifta sig borgerligt?

Först behöver det blivande brudparet ordna med en hindersprövning genom Skatteverket för att få ett hindersprövningsintyg. Sedan vänder man sig till kommunen för att få en lista över borgerliga vigselförrättare för att boka in en tid.

Måste man ha vittnen vid borgerlig vigsel?

Ja, det måste närvara två vittnen vid den borgerliga vigseln. Ansvaret att ordna vittnen ligger på brudparet. I samband med bokningen av vigseln ska vittnenas namn och adress uppges och de måste vara över 15 år.

Hur lång tid tar det att gifta sig borgerligt?

Vanligast är att det tar cirka fem minuter för själva ceremonin. Som längst kan det ta 15 minuter om man vid bokningen väljer en längre version.

Vart hittar man vigselförrättare?

Du kan enkelt hitta vigselförrättare i hela Sverige här på Weddify. Klicka här för att se alla vigselförrättare som är registrerade hos oss.

Vad kostar en vigselförrättare?

För själva bröllopsceremonin kan det kosta en avgift på cirka 1 000 kr att gifta sig borgerligt i Stadshuset, men i de flesta kommuner är det gratis. Väljer ni att viga er på en annan plats än i Stadshuset kan också vigselförrättaren begära ersättning för resekostnader