Att planera ett bröllop är en resa fylld av känslor, förväntningar och detaljer som alla vill ha sin plats i solen. Vi vet hur viktigt det är att varje liten del faller på plats för att skapa den där magiska dagen som blir ett minne för livet. Därför har vi tagit fram en bröllopschecklista som är din bästa vän i planeringsdjungeln.

Med vår checklista i handen blir vägen till altaret både enklare och roligare. Vi har samlat allt ni behöver tänka på – från de stora besluten till de små detaljerna som gör ert bröllop unikt. Oavsett om ni har ett år eller bara några månader på er att planera, hjälper vår checklista er att hålla koll på allt och minska stressen inför den stora dagen.

Bröllop Checklista

När vi närmar oss vårt bröllop är det vitalt att ha allt välorganiserat. En bröllopschecklista är inte bara ett hjälpmedel; det är en grundläggande del av planeringsprocessen. Detta verktyg hjälper oss att hålla koll på de stora och små uppgifterna, säkerställer att vi inte missar något och minskar stressen som kan uppstå under planeringen.

Det första steget är att fastställa ett datum och en budget. Dessa två faktorer påverkar nästan alla andra beslut vi kommer att göra. När vi har det på plats, kan vi börja med att boka våra viktigaste leverantörer såsom lokal, fotograf och eventuellt en bröllopsplanerare.

Tidpunkt Uppgift
12-18 månader innan bröllopet Fastställ ett datum och en budget.
10-12 månader innan bröllopet Boka lokal och de viktigaste leverantörerna.
8-10 månader innan bröllopet Skicka ut ”save the date”-kort.
6-8 månader innan bröllopet Provning och beställning av klädsel.
4-6 månader innan bröllopet Planera hår och makeup, beställa inbjudningar.

Att ha en tydlig framåtblick och ett system för att hantera denna lista är avgörande. Vi rekommenderar att man använder digitala verktyg som Excel eller en PDF-checklista för att enkelt kunna uppdatera och justera listan efter behov. Det är också viktigt att dela upp uppgifterna och delegera där det går, för att göra planeringsprocessen mer hanterlig.

Vi måste komma ihåg att bröllopsplaneringen ska vara en rolig och inspirerande tid i vårt liv. Genom att använda en genomtänkt checklista kan vi minimera stress och istället fokusera på glädjen och spänningen inför den stora dagen. Med rätt planering och verktyg, kan vi försäkra oss om att vårt bröllop blir precis så magiskt som vi alltid har drömt om.

Planering av Bröllopet

När vi planerar det perfekta bröllopet är det viktigt att ha en genomtänkt checklista. Det hjälper oss att hålla koll på alla viktiga detaljer och gör att vi kan slappna av och njuta av vår speciella dag till fullo. Låt oss dyka djupare in i några av de första och mest avgörande stegen i vår bröllopsplanering.

Bestäm Datum för Bröllopet

Att välja ett datum för vårt bröllop kan tyckas vara en av de enklaste uppgifterna, men det är faktiskt en av grundstenarna i hela planeringsprocessen. Detta datum kommer inte bara att påverka vilka gäster som kan närvara, utan också tillgängligheten på våra önskade platser och leverantörer. Sommar- och höstmånaderna är ofta mest efterfrågade, vilket innebär att vi bör börja planera minst ett år i förväg om vi siktar på dessa perioder. Ett bra tips är att ha några potentiella datum i åtanke ifall vårt förstahandsval inte är tillgängligt.

Välj en Plats för Bröllopet

Platsen för vårt bröllop sätter tonen för hela dagen och är avgörande för den övergripande upplevelsen för både oss och våra gäster. Vi bör tänka på vilken typ av miljö vi vill ha: en storslagen slottsborg, en intim trädgård, eller kanske en strand någonstans varmt och soligt. Tillgänglighet och logistik är nyckelfaktorer att överväga, speciellt om vi har många gäster som reser från långt håll. Säkerställ också att platsen harmoniserar med vårt eventuella tema eller stil vi drömmer om för bröllopet. Det är också viktigt att tidigt boka platsen för att garantera datumet.

Skapa en Gästlista

Gästlistan är av central betydelse för många aspekter av bröllopet, inklusive budgeten, platsvalet, och måltidsplaneringen. Vi bör börja med att upprätta en preliminär lista och sedan justera den med avseende på vår budget och platsens kapacitet. Det kan vara en utmaning att balansera familjeönskemål med vår egen vision, men ett öppet samtal tidigt i planeringsfasen kan hjälpa till att minska stressen. Kom ihåg att det är vårt bröllop, och det är viktigt att vi känner oss bekväma med hur stort eller litet vi väljer att göra vår dag.

Genom att följa dessa steg i vår planeringsprocess kan vi säkerställa att vårt bröllop blir precis som vi alltid drömt om.

Bröllopsklädsel

När dagen närmar sig är det dags att fokusera på en av de mest spännande aspekterna av bröllopsplaneringen: bröllopsklädseln. Det här är stunden då drömmar blir till verklighet, och vi vill se till att varje detalj speglar er personlighet och era önskemål. Låt oss dyka in i världen av brudklänningar och kostymer för att göra ert bröllop oförglömligt.

Hitta den perfekta brudklänningen

Att välja brudklänning är en höjdpunkt för många brudar och en chans att verkligen glänsa på den stora dagen. Det finns oändliga stilar att välja mellan, vare sig du drömmer om en traditionell långklänning, en modern kortare modell eller något helt unikt. Viktigt att tänka på är att börja letandet i god tid och inte stressa fram ett beslut. Prova olika stilar för att se vad som passar bäst för din kroppstyp och vilken typ av bröllop ni planerar. Många väljer att både köpa och hyra sin brudklänning, vilket öppnar upp för ett bredare utbud och möjligheter att hitta den där perfekta klänningen inom budgeten. Glöm inte heller bort att välja kläder som känns bekväma att ha på sig hela dagen.

Hitta en kostym för brudgummen

När det kommer till brudgummen är det lika viktigt att outfiten återspeglar hans personlighet och passar in i bröllopets tema och stil. Traditionella val inkluderar kostym eller frack men glöm inte bort alternativ som smoking eller till och med en stilfull uniform, beroende på era preferenser och bröllopets karaktär. Färg- och tygval är avgörande för att skapa en harmonisk helhetsbild med brudens klänning. Personliga detaljer som en matchande brudbukett-blomma, unika manschettknappar eller en iögonfallande fluga kan göra stor skillnad och lägga till en personlig prägel. Precis som med brudklänningen är det viktigt att börja leta efter brudgummens kläder i god tid för att undvika onödig stress och för att ha tillräckligt med tid för eventuella ändringar som behövs.

Att välja bröllopsklädsel är en resa fylld av spänning, förväntningar och kanske lite nervositet. Men med rätt förberedelser och inställning kan vi göra den här delen av bröllopsplaneringen till en av de mest minnesvärda upplevelserna i ert liv.

Mat och Dryck

När vi pratar om att organisera ett bröllop är valet av mat och dryck centrala delar som kan lämna varaktiga intryck på både brudparet och gästerna. Det är avgörande att noga överväga era val i denna kategori för att säkerställa att ert bröllop blir precis så minnesvärt som ni föreställt er.

Välj en Meny

Att bestämma vilken mat som ska serveras på ert bröllop är mer än bara en fråga om personlig smak. Det handlar om att välja en meny som både speglar era personligheter och tillgodoser era gästers olika kostbehov. Säsongens råvaror kan erbjuda färska och smakrika alternativ som både är hållbara och prisvärda. Dessutom bör ni överväga att inkludera vegetariska och veganska alternativ för att se till att alla gästers matbehov uppfylls. Kom ihåg att provsmakning med ert valda cateringföretag är ett måste för att garantera att maten lever upp till era förväntningar.

Planera för Dryckesval

Dryckesvalet är lika viktigt som menyn och bör harmoniera med de rätter som serveras. Ett gott råd är att erbjuda ett brett utbud av drycker – från mousserande för välkomstdrinken till ett urval av vita och röda viner som passar till maten, samt alkoholfria alternativ. Tänk på säsongen när ni väljer dryck; en sommarbröllop kan till exempel kompletteras med läskande cocktails eller sangria. För att undvika överraskningar i budgeten, se till att ni förstår vad som ingår i ert avtal med lokalen eller cateringföretaget när det gäller dryck. Fixerade dryckespaket kan ofta vara mer prisvärda än att betala per konsumerad enhet. Slutligen, missa inte att beställa era favoritdrycker i god tid, speciellt om ni planerar att inkludera specialvaror från Systembolaget.

Bröllopets Dekorationer

När vi organiserar ett bröllop är dekorationerna inte bara detaljer, de formar helhetsintrycket av hela ceremonin och mottagningen. Att skapa den rätta atmosfären kan verkligen göra ert bröllop minnesvärt för er och era gäster. Därför är det viktigt att noga överväga valet av färgpalett och blommor samt andra dekorativa element.

Välj en Färgpalett

En av de första sakerna vi rekommenderar att ni bestämmer er för är en färgpalett för bröllopet. Det är detta val som kommer att guida resten av dekorationerna, inklusive blommor, bordsdukningar och till och med vissa aspekter av klädseln. En enhetlig färgpalett skapar en sammanhållen känsla genom hela eventet. Vid val av färgpalett, tänk på säsongen, platsen och temat för ert bröllop. Om ni till exempel planerar ett höstbröllop, kanske varma, jordnära toner skulle vara lämpliga, medan en sommarceremoni utomhus kanske drar nytta av ljusare, mer lekfulla färger.

Bestäm Blommor och Dekorationer

När färgpaletten är på plats, är det dags att bestämma vilka blommor och övriga dekorationer som bäst kompletterar ert tema och plats. Blommor spelar ofta huvudrollen i bröllopsdekorationer, och det är viktigt att välja sort som inte bara passar den visuella stilen utan också säsongen, för att säkerställa tillgänglighet och hållbarhet. Utöver blommor finns det otaliga andra dekorationsalternativ att överväga, såsom ljusslingor, ljuslyktor, band och tyger som kan användas för att skapa den där extra touchen av magi.

Att planera dekorationerna för ert bröllop kan verka överväldigande till en början, men genom att bryta ner det i hanterbara steg blir processen enklare och mer lustfylld. Oavsett om ni väljer traditionella blommor och dekorationer eller något mer unikt och personligt, är det viktigaste att dessa val speglar er som par och gör ert bröllop till en oförglömlig upplevelse för alla inblandade.

Underhållning på Bröllopet

När vi planerar vårt bröllop är det inte bara platsen och maten som spelar en stor roll, utan även underhållningen. Det är den som verkligen sätter stämningen under festen och gör kvällen minnesvärd för alla inblandade. Här går vi igenom några av de viktigaste aspekterna när det gäller att välja underhållning till bröllopet.

Anlita en DJ eller ett Liveband

Valet mellan en DJ och ett liveband är en av de första besluten vi behöver fatta när vi planerar underhållningen för vårt bröllop. Båda alternativen har sina fördelar, och valet beror ofta på personlig smak och budget.

DJ:

 • Erbjuder en bred variation av musik.
 • Kan enkelt anpassa musiken efter gästernas önskemål.
 • Oftast ett mer prisvärt alternativ än ett band.

Liveband:

 • Skapar en unik och oförglömlig atmosfär.
 • Interagerar med gästerna och höjer energin på dansgolvet.
 • Perfekt för par som vill ha en specifik musikgenre eller stil.

Oavsett vilket alternativ vi väljer, är det viktigt att boka i god tid. Populära DJs och band kan vara uppbokade månader, till och med år, i förväg.

Ordna Särskilda Underhållningsinslag

Utöver musiken kan vi krydda bröllopet med särskilda underhållningsinslag för att göra festen ännu mer minnesvärd. Detta kan inkludera allt från magiker som minglar bland gästerna till professionella dansare som ger en föreställning. Några kreativa idéer inkluderar:

 • Fotobås: Erbjuder rolig underhållning och ett minne för gästerna att ta med sig hem.
 • Trolleri eller stand-up: Perfekt för att fylla eventuella pauser under kvällen och hålla gästernas intresse vid liv.
 • Live-målning: En konstnär målar en scen från er stora dag i realtid, vilket skapar en unik minnessak.

Genom att införliva någon form av speciell underhållning, ger vi vårt bröllop en personlig touch som gästerna kommer att komma ihåg. Det är också ett utmärkt sätt att spegla vårt personliga intresse och stil som par.

Att planera underhållningen för vårt bröllop bör vara en rolig process där vi får utlopp för vår kreativitet. Genom att tänka utanför boxen och fokusera på vad som verkligen betyder något för oss, kan vi skapa en fest som inte bara firar vår kärlek utan också bjuder på oförglömlig underhållning för våra gäster.

Fotografering och Video

När man planerar sitt bröllop är det viktigt att inte glömma bort vikten av att dokumentera dagen. Fotografier och videor blir minnen för livet och det är därför avgörande att välja rätt personer för att fånga dessa ögonblick.

Boka en Professionell Fotograf

Att hitta rätt fotograf är mer än enbart att scrolla igenom portföljer online. Det handlar om att hitta någon vars stil matchar ert bröllops tema och som ni känner er bekväma med. En tidig bokning är avgörande, eftersom de bästa bröllopsfotograferna ofta är bokade månader, om inte år, i förväg. Tveka inte att ställa frågor om deras erfarenhet av bröllopsfotografering och fråga efter referenser från tidigare bröllop de har dokumenterat. När ni väljer en fotograf, se även till att diskutera detaljerna i fotograf-avtalet, inklusive antal timmar på plats, leveranstider för färdiga bilder, och vilka typer av bilder som ingår.

Skapa en Lista över Önskade Bilder och Ögonblick

Ett av de bästa sätten att säkerställa att ni får de bilder ni drömmer om är att skapa en önskelista. Denna lista kan innehålla allt från traditionella familjebilder till mer spontana ögonblick under festen. Diskutera listan med er fotograf innan bröllopsdagen och se till att de förstår vilka delar av dagen som är viktigast för er. Det kan till exempel vara ögonblicket när ni ser varandra för första gången, ceremonins viktigaste delar eller roliga och kärleksfulla stunder under bröllopsfesten. Genom att förbereda fotografen med denna information kan ni känna er trygga i att alla era favoritminnen blir dokumenterade.

Att investera i en professionell fotograf och att noga överväga vilka bilder som är viktigast för er, säkerställer att ni kan se tillbaka på ert bröllop med glädje och kärlek i många år framöver. Och kom ihåg, även om det är viktigt att fånga dessa ögonblick, är det också avgörande att ni är närvarande och njuter av er speciella dag till fullo.

Brudbukett och Bröllopsdekorationer

När vi planerar vårt bröllop lägger vi stor vikt vid de visuella detaljerna, där brudbuketten och bröllopsdekorationerna spelar en väsentlig roll. Dessa element bidrar inte bara till den estetiska upplevelsen av dagen, utan de understryker även bröllopets tema och färgschema. Här delar vi med oss av våra bästa tips för att välja rätt brudbukett och hur ni kan dekorera vigselplatsen för att skapa en minnesvärd atmosfär.

Välj en Brudbukett

Att välja brudbuketten är en personlig process som bör spegla brudens stil och personlighet. Det är viktigt att buketten harmoniserar med bröllopsklänningen och övriga dekorationer. Här är några steg att följa:

 • Bestäm Färg och Form: Börja med att välja färger som kompletterar bröllopets färgschema. Tänk även på bukettens form och storlek; den ska vara lätt att bära och inte överskugga klänningen.
 • Välj Säsongens Blommor: Att välja blommor som är i säsong inte bara sänker kostnaderna utan bidrar även till en hållbar och miljövänlig bukett.
 • Samarbeta Med Floristen: Dela med er av era tankar och idéer med en professionell florist. Deras expertis kan hjälpa till att förverkliga er vision och skapa en unik brudbukett.

Dekorera Vigselplatsen

Dekorationen av vigselplatsen sätter tonen för hela ceremonin och skapar första intrycket hos gästerna. Oavsett om vigseln hålls utomhus eller inomhus, finns det oändliga möjligheter att göra platsen personlig och inbjudande.

 • Tema och Färgschema: Bestäm er för ett tema och färgschema som går igenom i all dekoration. Detta inkluderar blommor, tyger, ljussättning och andra dekorativa element.
 • Skapa En Välkomnande Entré: Använd blomsterarrangemang, ljusslingor, eller skyltar för att skapa en varm och välkomnande entré till vigselplatsen.
 • Dekorera Altaret: Altaret eller platsen där ni kommer att stå under ceremonin bör vara fokuspunkten. Ett vackert bågarrangemang eller blomstergirlanger kan framhäva denna viktiga plats.
 • Ljussättning: Aldrig underskatta kraften av ljussättning. Ljuslyktor, ljusslingor, eller stearinljus kan skapa en magisk och romantisk atmosfär, speciellt för kvällsceremonier.

När vi går igenom dessa steg, kan vi se till att vårt bröllop blir precis så magiskt och minnesvärt som vi alltid har drömt om. Genom att noggrant välja vår brudbukett och dekorera vigselplatsen med omsorg och kreativitet, skapar vi en grund för en oförglömlig dag.

Bröllopsfesten

När bröllopsceremonin är över är det dags att fira tillsammans med vänner och släkt. Bröllopsfesten är en av de mest minnesvärda delarna av ert stora dag och kräver noggrann planering för att säkerställa att allt flyter på smidigt. Vi har sammanställt en checklista för att hjälpa er att planera den perfekta festen.

Välj En Plats För Festen

Att välja rätt plats för ert bröllop är avgörande och bör spegla er personlighet som par samt passa era behov.

 • Budgeten: Börja med att fastställa er budget. Detta påverkar valet av plats mer än något annat.
 • Stil: Vill ni ha en traditionell fest på ett slott, en avslappnad tillställning i en trädgård eller något mitt emellan?
 • Gästlistan: Storleken på er gästlista spelar också en stor roll. Se till att platsen kan rymma alla bekvämt.
 • Tillgänglighet: Glöm inte att kontrollera tillgängligheten på önskat datum. Populära platser bokas ofta upp snabbt.
 • Bekvämligheter: Vad erbjuder platsen? Finns det kök, möbler och ljudsystem, eller behöver detta hyras separat?

Att boka platsen tidigt ger er mer utrymme att anpassa festen efter eget tycke och önskemål.

Ordna Programmet För Bröllopsfesten

Ett välplanerat program skapar struktur under festen och ser till att gästerna underhålls genomgående. Här är några viktiga moment att inkludera i programmet:

 • Mottagning och välkomstdrink: Ett trevligt sätt att välkomna era gäster och sätta stämningen.
 • Middagen: Bestäm om ni önskar en sittande middag eller buffé. Tänk på menyval som speglar säsongen och era personliga smaker.
 • Tal och brudskål: Planera in när tal hålls och vem som ska tala. Brudskålen är en höjdpunkt och bör arrangeras efter de första talen.
 • Underhållning: Anlita en DJ, liveband eller planera in en spellista som håller dansgolvet igång.
 • Avslutningsceremoni: Även om vi inte går in på detaljer om avslutningen här, är det viktigt att fundera på hur ni vill avrunda kvällen.

Inkludera gärna överraskningsmoment eller personliga inslag som gör festen unik och minnesvärd för er och era gäster. En väl genomtänkt fest där allt från plats till program passar er som par kommer garanterat att bli uppskattad av alla närvarande.

Honeymoon Planering

Att planera en smekmånad är lika spännande som det är krävande. När bröllopet är över väntar nästa stora äventyr – smekmånaden. Det är en tid för er att slappna av, njuta och starta ert gemensamma liv på bästa sätt. För att göra denna resa oförglömlig har vi samlat några ovärderliga tips.

Bestäm en Destination

Att välja vart smekmånaden ska gå är det första stora steget. Universella favoriter som Maldiverna, Paris och Bali lockar många, men överväg att tänka utanför boxen. Kanske en roadtrip genom Skottlands högland, eller dykning vid Australiens Great Barrier Reef? Det viktiga är att destinationen speglar bådas intressen och drömmar. Tänk på följande vid val av destination:

 • Säsong och klimat: Se till att välja en tid och plats där vädret är som bäst.
 • Budget: Matcha destinationen med er budget. Det finns vackra platser för alla plånböcker.
 • Aktiviteter: Se till att det finns gott om aktiviteter ni båda njuter av.

Boka Flyg och Boende

När ni väl bestämt er för en destination är nästa steg att boka flyg och boende. För att få de bästa erbjudandena och säkra ert drömställe, är det klokt att boka i god tid – speciellt om ni siktar på populära resmål.

 • Jämför priser: Använd resewebbplatser för att jämföra flyg och hotell. Det finns många tjänster som kan hjälpa till att hitta de bästa dealen.
 • Läs recensioner: Innan ni bokar, kolla recensioner från tidigare gäster. Det kan ge bra insikt i vad ni kan förvänta er.
 • Överväg paketresor: Ibland kan paketerbjudanden med flyg och hotell erbjuda bättre värde än att boka separat.
 • Tänk på er bekvämlighet: Efter ett bröllop kan man vara ganska utmattad, så välj flyg och boende som erbjuder bästa möjliga komfort inom ramen för er budget.

Genom att noggrant planera er smekmånad i förväg, kan ni spara både tid och pengar – och framförallt, skapa minnen som varar en livstid.

Sammanfattning

Vi har gått igenom allt från att välja den perfekta brudbuketten till att skapa en oförglömlig atmosfär på vigselplatsen. Vi har också täckt viktiga aspekter av bröllopsfestens planering och hur man väljer den idealiska platsen med hänsyn till flera faktorer. Våra tips sträcker sig till att göra festen personlig och minnesvärd genom unika inslag och att inte glömma bort detaljerna i planeringen av smekmånaden. Att följa vår checklista säkerställer att ert bröllop inte bara blir en dag att minnas utan en upplevelse som speglar er kärlek och gemenskap. Vi hoppas att vår vägledning gör er bröllopsplanering både enklare och roligare. Lycka till med ert bröllop!

Vanliga frågor

Vad kostar ett bröllop för 100 pers?

Ett bröllop för 100 gäster kan kosta mellan 40.000 SEK till 90.000 SEK, beroende på mat, service, alkohol och lokalhyra.

Hur mycket pengar ska man ge som gåva på bröllop?

Generellt är det brukligt att ge minst 500 kr per vuxen gäst. För närmre relationer kan summan vara högre.

Vad gör ett värdpar på ett bröllop?

Värdparet hjälper till att se till att gästerna är nöjda och att festen flyter på smidigt. De introducerar talare och ser till att allt går enligt plan.

Vem tackar för maten på ett bröllop?

Tacktalet för maten hålls av brudens far om brudparet är värdar, annars av brudgummens far om brudens föräldrar är värdar.

Vad ska man tänka på när man väljer brudbukett?

Viktigt att tänka på är att välja färger som matchar bröllopets färgschema och blommor som är i säsong. Samarbeta gärna med en professionell florist.

Hur planerar man dekoration för vigselplatsen?

Bestäm ett tema och färgschema, skapa en inbjudande entré och använd ljussättning för att förhöja atmosfären. Fokusera på detaljer som speglar er som par.

Vad är viktigt att tänka på vid val av plats för bröllopsfesten?

Ta hänsyn till budget, stil, gästlista och platsens tillgänglighet. Boka tidigt för mer flexibilitet i planeringen.

Hur skapar man ett minnesvärt program för bröllopsfesten?

Inkludera överraskningsmoment och personliga inslag. Planera för mottagning, middag, tal, underhållning och en avslutningsceremoni som speglar er som par.

Vad är tipsen för att planera en smekmånad?

Välj destination med omsorg, boka flyg och boende i god tid. Tänk på att tidig planering kan spara både tid och pengar.

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Logga in

Registrera dig!

Det är helt kostnadsfritt att registrera ett konto.

Nollställ lösenord

Var vänlig fyll i ditt användarnamn eller din E-Post, så kommer du att få en länk via E-Post där du kan nollställa ditt lösenord.